Vidékfejlesztési pályázat 

A vidékfejlesztés jövőjét segíti elő a vidékfejlesztési pályázat

A vidékfejlesztési pályázat kapcsán is mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a kiírt pályázatok nem sztenderdek. Ez ugye azt jelenti, hogy a pályázati feltételek változhatnak, így mindenképpen érdemes az aktuális pályázatokat alaposan áttekinteni, és az aktuális feltételekhez igazítani a pályázatot. Ezért vagyunk mi, ezt a feladatot elvégezzük ügyfeleink helyett.
De térjünk is rá általánosságban a vidékfejlesztési pályázat témájára.
Az egyik legfontosabb a vidékfejlesztési pályázat szempontjából, hogy az Európai Unió a közös agrárpolitika jövőt tervez. Az erre vonatkozó bizottsági javaslatok alapján a vidékfejlesztési intézkedések a közös agrárpolitikai nemzeti stratégiai tervek részét fogják képezni 2023-tól kezdődően.
A Bizottság azt tűzte ki célul, hogy az elkövetkező években a közös agrárpolitikát jobban hozzá kívánja igazítani az ágazatot érintő jelenlegi és jövőbeli kihívásokhoz.
A vidékfejlesztési pályázat azért érintett ezen a területen, mert a jelenlegi hazai agráriumban pályázók jelentős többsége vidéki területeken végzi a tevékenységét.
A tervezett és a már meglévő vidékfejlesztési intézkedések jelentős mértékben hozzájárulnak a Bizottság fő prioritásaihoz és stratégiáihoz. Ilyenek például például az európai zöld megállapodás és a vidéki térségekre vonatkozó hosszú távú jövőkép kialakítása.

A vidékfejlesztési pályázat segíti a vidéki térségek társadalmát

A vidéki Magyarország lakossága nem kis túlzással a mezőgazdaságból él. Nem véletlen tehát, hogy a vidékfejlesztési pályázat az agráriumot érinti leginkább. Egyik legfontosabb célkitűzés a pályázatoknál, hogy segítségükkel lehessen felzárkózást, a vidéki térségek társadalmi és környezeti, valamint gazdasági fenntarthatóságát megteremteni.
A vidékfejlesztési pályázat segítségével olyan célkitűzéseket lehet megvalósítani, amelyek nemcsak a fenntarthatóságot képesek biztosítani, de azok fenntartható fejlődését is.
Mindez magában foglalja a

 • mezőgazdasági, erdőgazdálkodási ágazatot
 • a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást
 • földrajzi szempontból történő kiegyensúlyozott fejlődést (hátrányos térségek felzárkóztatása)
 • munkahelyteremtés, munkahelyek megtartása
 • Összegezve tehát látható, hogy az aktuálisan rendelkezésre álló vidékfejlesztési pályázat az egyensúlyra, a fenntarthatóságra, a felzárkóztatásra törekszik, és ennek a szellemében kerül kiírásra. És ezek olyan sztenderdek, amelyek hosszútávon biztosítják a stabilitást.

  Melyek a kiemelt szempontok, amelyek vezérelvként szolgálnak a pályázók számára?

  Van néhány olyan szempont, amelyek közül a kiírt vidékfejlesztési pályázat esetén a pályázatot igénylőknek kiemelten szem előtt kell tartani. Természetesen nem egyidejűleg valamennyit, de egészen biztos, hogy a pályázati kiírás ki fog térni az alább felsoroltak közül néhány szempontra.

 • A tudás átadása és az innováció támogatása a mezőgazdaságban, az erdészetben valamint a vidéki térségekben.
 • Hogyan lehet versenyképesebbé és hosszú távon fenntarthatóvá tenni a mezőgazdasági termelés valamennyi típusát?
 • Szükséges az innovatív agrártechnológiák alkalmazásának támogatása.
 • Hosszútávon fenntarthatóvá kell tenni az erdőgazdálkodást.
 • Környezetvédelmi szempontok is megjelennek. Ennek értelmében támogatni kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni képes gazdaságra való átállást úgy a mezőgazdaságban, mint az élelmiszeriparban vagy az erdészetben.
 • Ugyancsak ezen elvek mentén erősíteni kell a mezőgazdasággal és az erdőgazdálkodással kapcsolatban álló ökoszisztémákat.
 • Társadalmi szempontból pedig kiemelt szempont a szegénység csökkentése és a gazdasági fejlődés felgyorsítása a vidéki térségekben.
 • Az itt felsorolt szempontok a teljesség igénye nélkül lettek pontokba szedve. Természetesen bármilyen kérdése lenne, vagy információra van szüksége az aktuális vidékfejlesztési pályázat kiírásával kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal!