Pályázatírás

A pályázatírás egy önálló szakterület

Valószínűleg nem árultunk el titkot, és meglepetést sem okoztunk ezzel a kijelentésünkkel senkinek. Egyre nagyobb számban, egyre több területen jelennek meg különböző pályázatok, mint egy megvalósítandó projekt finanszírozási lehetősége. Azonban ahhoz, hogy valaki ezeken a pályázatokon sikerrel tudjon részt venni, ahhoz szükség van egy tökéletese megírt pályázatra. A pályázatírás, mint tevékenység, ezt hivatott biztosítani illetve elősegíteni.
Cégünk egyik tevékenysége a pályázatírás. Azért az egyik, mert emellett a pályázaton elnyert összegek sikeres projektekként történő megvalósításában is segítséget nyújtunk a projektmenedzsment szolgáltatásunkkal. Erről bővebb tájékoztatást adunk a projektmenedzsment aloldalunkon.

Honnan juthatunk pályázati pénzekhez?

Úgy gondoljuk, hogy mielőtt mélyebben elmerülnék a pályázatírás rejtelmeiben, felhívjuk a figyelmet néhány fontosabb dologra a pályázatokkal kapcsolatban.
Sokféle pályázati konstrukció létezik, amelyek közül természetesen a vissza nem térítendő támogatások a legnépszerűbbek. Azonban tapasztalataink szerint a visszatérítendő támogatások is óriási lehetőséget nyújtanak például nagyobb tőkeigényű tervek megvalósítására.
Pályázati összegekhez többféle forrásból is juthatunk. Tendereket hirdethetnek meg és finanszírozhatnak minisztériumok vagy önkormányzatok. Elérhetőek alapítványi források, és természetesen érkezhet pályázati forrás az Európai Uniótól vagy különböző nemzetközi alapoktól is.
Láthatóan igen széles a lehetőségek köre, így egy jó pályázatíró folyamatosan követi a lehetőségeket, a változásokat, és arról tájékoztatást ad.

Nézzük meg, hogy melyek a pályázatírás lépései

Általunk csak olyan pályázatok kerülnek beadásra, amelyek a gazdasági adatok alapján és a projektcélok tekintetében is teljes mértékben megfelelnek a pályázati kiírásoknak.
A pályázatírás minden esetben a fejlesztési cél vagy célok meghatározásával kezdődik. Ez fontos szempont, hiszen csak akkor van lehetőség a megfelelő pályázatot megtalálni, ha tudjuk, hogy mire, nagyjából milyen összegű támogatást szeretnénk.
Amikor megvan ez a cél, akkor érdemes elkezdeni a rendelkezésre álló források keresgélését. Éppen ezért első lépésként a pályázatírás nulladik lépése egy ismerkedő beszélgetés, ahol felmérjük az igényeket, adunk egy körképet a pályázati rendszerről és a különböző tenderek legfontosabb jellemzőiről. És természetesen ajánlunk néhány aktuális lehetőséget.
Ha sikerült megtalálni a konkrét pályázatot, akkor előminősítést végzünk. Megvizsgáljuk a pályázat értékelési szempontjait és kritériumait, és ezek alapján meg tudjuk mondani, hogy várhatóan milyen sikerrel indulhatnak az adott pályázaton.

Ha az előminősítés során megállapítjuk, hogy az eredmény biztató, következhet a pályázatírási konstrukció kiválasztása.
A pályázatírás konkrét folyamata több lépcsőből áll, egészen addig, míg a pályázó eljut a támogatási szerződés megkötéséig. Ezek a lépések a következők:

  • a pályázat megírása és a megírt pályázat beadása
  • a pályázat befogadása
  • ha szükséges, akkor hiánypótlás és tisztázó kérdések megválaszolása
  • végül utolsó lépés a döntés a támogatásról

Miért jelentős segítség a pályázatírás?

Nagyon röviden azért, mert egy sikeres pályázat kulcsa, a szakszerű pályázatírás. A pályázó vállalkozások rendszerint nem ezen a területen jók. Egy tapasztalt pályázatíró számára azonban könnyű eligazodni a bonyolult hazai és európai uniós pályázati rendszerében.
A következő segítség, hogy egy pályázatíró amellett, hogy az adminisztrációs terhet leveszi pályázó válláról, pontosan képben van olyan információkkal kapcsolatban, melyek akár plusz pontot jelenthetnek a pályázatok elbírálásakor.
Rendelkezünk olyan mérnök, közgazdász vagy jogász végzettségű szakemberekkel, akik sokéves projekt pályázati menedzselés tapasztalattal is rendelkeznek. Ez azért is fontos, mert minden projekt egyedi. Nem létezik általános pályázat minta, és sok esetben nem értelmezhetőek egyértelműen a pályázati felhívásokban és útmutatókban leírt szabályok.

A pályázatok írását sikerdíjas alapon vállaljuk. Csak a nyertes pályázatok után kell fizetniük, és a díjat az elnyert támogatásra vetítjük, nem a teljes projektköltségre.