Gépbeszerzési pályázat 

Miért jó a gépbeszerzési pályázat lehetősége?

A gépbeszerzési pályázat nagyon sok szempontból jó lehetőségnek bizonyult az elmúlt években, és nagy valószínűséggel az elkövetkező években is nagy sikert fog aratni a vállalkozó körökben. Mindazoknál, akik a termelésük bővítésére, korszerűsítésére szeretnének hangsúlyt fektetni. Ez ugyanis több szempontból is nagy jelentőséggel bír. És most tegyük kicsit félre a cég bevételnövekedése szempontjából fontos gazdasági szempontokat. Ha ennél tovább tekintünk, akkor érdemes beszélni a káros anyag kibocsátásról, a munkahelyteremtésről, illetve a meglévő munkahelyek megőrzéséről. Sőt, miután a gépbeszerzési pályázat sok esetben a vidékfejlesztéssel szorosan összekapcsolódik, és lehetőség van építőipar, fémmegmunkálás, sőt a vendéglátás körében is pályázni, így a gépbeszerzési pályázat fontos szerepet játszik az elmaradottabb térségek fejlesztésében is. Természetesen ennek fontos társadalmi jelentősége is van.

Lépjünk tovább a gépbeszerzési pályázat eddigi köreinél!

Visszatérve arra a gondolatra, hogy az eddigi gépbeszerzési pályázat, főként a vidékfejlesztési pályázatok esetében ágazathoz kötöttek. Ez részben igaz, hiszen már nemcsak mezőgazdasági pályázatokban, de más ágazatokban is gondolkodhatunk. Ahogy előzőleg már említettük, lehetőség van más ágazatokban is a pályázatok benyújtására. Ezek az építőipar, a fémmegmunkálás, vendéglátás. Mi főként ezen a területen segítjük ügyfeleinket. Ezeken a területeken is jelentős igény van az innovációra, az automatizálásra. Sőt a munkahelyteremtés szempontjából is jelentőséggel bír, hiszen az utóbbi években itt is egyre inkább jelentkezik a munkaerő hiány, és ezt a hiányt valahogyan pótolni kell. Erre az egyik lehatékonyabb megoldás az automatizálás, új gépek beszerzése, ami betölti az emberi erőforrások nyitotta réseket. Nos, talán már ebből a rövid gondolatmenetből is látható, hogy a gépbeszerzési pályázat bővítési lehetőségei szinte határtalanok, és remélhetőleg a kiíró egyre inkább törekszik ezt a kört bővíteni.

Sokan kérdezik, hogy mire fordítható a pályázati összeg és mennyit lehet igényelni

Sajnos itt, ebben a pillanatban azt kell mondanunk, hogy erre általános egzakt válasz nem létezik. Valószínűleg mindenki megérti, hiszen aki már nyújtott be pályázatot – és természetesen a gépbeszerzési pályázat esetében sincs ez másként – az tudja, hogy ezeket nem lehet előre megmondani. Ezekre a kérdésekre csak a pályázat megjelenésekor lehet a konkrét válaszokat megadni, mindig az adott pályázati felhívás határozza meg a pályázat során elszámolható eszközök körét. Az eddigi tapasztalatainkból tudunk néhány általános tényt megosztani, de még ezeket sem lehet készpénznek venni a jövőre nézve. Nos, az, hogy mire fordítható egy gépbeszerzési pályázat során pályázható összeg, az talán egyértelmű, hogy gépbeszerzésre. Itt mindig az adott ágazat, terület az, ami változhat. Általánosságban elmondható, hogy cél a vállalkozás technológiai korszerűsítését, kapacitásának növekedését célzó gépek beszerzése (pl. jármű, irodabútor kizárva). Az igényelt összeg nagysága sem feltétlenül állandó, mint ahogyan a térség sem, amire a pályázat kiírásra kerül. Eddigi tapasztalatok szerint az eszközök egyedi nettó értékének el kell érnie a 200.000 Ft-ot, a teljes beruházásnak a legkisebb projekt esetében is a közel 3 millió forintot. Általánosságban 2 millió forinttól, a több száz millióig terjed az igényelhető támogatási összeg. Ezek az összegek nincsenek kőbe vésve, az általunk benyújtott gépbeszerzési pályázatok nagyságrendje az 5-250 millió Ft-ig terjed általában. A pályázati összegek mértékét több tényező is befolyásolja, a rendelkezésre álló keretösszeg nagysága a pályázati felhívás megjelenésekor realizálódik. Ez határozza meg azt is, hogy a keretösszegből hány pályázó részesülhet. De mindezekről az aktuális pályázati listánkban konkrét ismereteket szerezhetnek, illetve a feltett kérdésre is konkrét választ találhatnak.